Σάντανα, η γιόγκικη πρακτική

“Sadhana” είναι η σανσκριτική λέξη που χρησιμοποιείται για την πρακτική της γιόγκα. Είναι μια πρακτική πειθαρχίας, η οποία γίνεται με τακτικότητα για την επίτευξη κάποιου σκοπού. Είναι οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε προς την επίγνωση, την απελευθέρωση. Η λέξη αυτή, “σάντανα”, συχνά μεταφράζεται και ως ''πνευματική'', ''ιερή'' πρακτική.

Είναι το μέσο που μας βοηθά να απαλλαγούμε από τη σύγχυση, τις ψευδαισθήσεις. Η πρακτική αυτή παρομοιάζεται με το ξεφλούδισμα ενός κρεμμυδιού όπου στο τέλος δεν μένει τίποτα πάρα μόνο η επίγνωση.

Είναι η δέσμευση να κάνουμε τους "πνευματικούς" στόχους μας βασική προτεραιότητα και να αφήσουμε χώρο γι' αυτούς. Ένας στόχος μπορεί να είναι:


-Η πρακτική της γιόγκα (σωματικές-αναπνευστικές θέσεις) - Εξάσκηση στον διαλογισμό - Να είσαι πιο καλοσυνάτος, ευγνώμων, να συγχωρείς - Να ζεις με ισορροπία - Να προσπαθείς να διατηρείς το Νου ήρεμο και δεκτικό - Να βοηθάς αυτούς που έχουν ανάγκη
-Να είσαι υπομονετικός - Να είσαι καλύτερος ακροατής...

Αν θέλουμε να επιτύχουμε οτιδήποτε από τα παραπάνω και δεν καταβάλλουμε καμία προσπάθεια ή δεν αφιερώνουμε καθόλου χρόνο σε αυτό που θέλουμε να δουλέψουμε, τότε δεν το θέλουμε αρκετά. Πολλές φορές μπερδευόμαστε σχετικά με το τι πραγματικά θέλουμε και τι θα θέλαμε να έχουμε ή να είμαστε επειδή είναι όμορφο σαν ιδέα. Π.χ θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να διαλογίζομαι καθημερινά, μου ακούγεται πάρα πολύ όμορφο και σωστό. Το θέλω όμως πραγματικά αυτό ή κάπου το διάβασα, είδα, μου είπαν, μου ακούστηκε πάρα πολύ ωραίο και θα το κάνω κι εγώ;

Βρες πραγματικά τι σε γεμίζει, οραματίσου αυτό που θα ήθελες να πετύχεις και μείνε πιστός σε αυτή σου την απόφαση. Αν επιθυμείς παραδείγματος χάριν να μην εκνευρίζεται πολύ εύκολα, ή να ελέγχεις τις αντιδράσεις σου όταν θυμώνεις με κάποιον και δεν κάνεις τίποτα γι'αυτό, τότε δεν θα αλλάξει κάτι στην συμπεριφορά σου, αν όμως κάθε μέρα λίγο λίγο, προσπαθείς να βρεις τρόπους να ελέγξεις τις αυτοματοποιημένες αντιδράσεις σου, τότε σιγά σιγά θα βλέπεις τη μεταμόρφωση να συμβαίνει, μέχρις ότου να μπορείς συνειδητά να ελέγχεις τη συμπεριφορά σου.

Η προσωπική “σάντανα” του καθενός, η συνεχής προσπάθειά του δεν είναι καθόλου εύκολη, απαιτεί πνευματική αλλά και σωματική δύναμη.


Υπάρχουν πολλές φορές που δεν βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε την πρακτική μας. Είναι όντως έτσι;
Πρέπει να υπάρχει πειθαρχία, αποφασιστικότητα, σταθερότητα, ψυχική δύναμη, επανάληψη. Αυτό ακριβώς είναι η “σάντανα”.

Τα πάντα μπορεί να είναι “σάντανα”:
o τρόπος που τρως, που κάθεσαι, που στέκεσαι, ο τρόπος που αναπνέεις, που χαμογελάς, που έρχεσαι σε επαφή με το σώμα σου, το Νου σου, η ενέργειά σου, τα συναισθήματά σου. Όλα είναι “σάντανα”, δεν είναι μόνο η σωματική άσκηση, “σάντανα” σημαίνει ότι χρησιμοποιείς τα πάντα σαν εργαλείο για την ευεξία σου.

Εσύ;

'Εκανες τη sadhana σου σήμερα;




•Σημειώσεις από το βιβλίο “Eddie Stern, One simple thing”

Previous
Previous

Γιόγκα, τι είναι τελικά;

Next
Next

Αυτογνωσία και Γιόγκα