Αποδοχή και μετασχηματισμός

Οι σκέψεις είναι φευγαλέες, άυλες, σαν σύννεφα που ταξιδεύουν στον νου μας. Δεν έχουν υπόσταση, δεν έχουν διάρκεια, δεν ζουν. Όμως, τα συναισθήματα που γεννιούνται από αυτές έχουν βάρος, ένταση και διάρκεια. Ζουν μέσα μας, καταγράφονται στο σώμα, στη στάση μας, ακόμα και στην αναπνοή μας.

Η νευροεπιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι σκέψεις είναι ουδέτερες. Είναι απλά ηλεκτρικά σήματα που περνούν μέσα από τον εγκέφαλο. Αυτό που τους δίνει χρώμα και δύναμη είναι το συναίσθημα που τις συνοδεύει. Δύο άνθρωποι μπορεί να ζήσουν την ίδια εμπειρία, αλλά να τη θυμούνται με τελείως διαφορετικό τρόπο, γιατί την έχουν ντύσει με διαφορετικά συναισθήματα.

Η Πραγματική Πρόκληση: Η Διαχείριση των Συναισθημάτων

Αντί να προσπαθούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις μας ή να τις διώξουμε, ίσως είναι πιο χρήσιμο να στραφούμε στα συναισθήματα που αφήνουν πίσω τους. Γιατί το συναίσθημα είναι αυτό που μένει.

• Μια σκέψη άγχους μπορεί να διαρκέσει μερικά δευτερόλεπτα, αλλά το σφίξιμο στο στομάχι ή το βάρος στο στήθος μπορεί να κρατήσει ώρες.

• Μια σκέψη χαράς μπορεί να είναι στιγμιαία, αλλά αν της δώσουμε χώρο, το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης μπορεί να ριζώσει και να επηρεάσει ολόκληρη την ημέρα μας.

Το ερώτημα δεν είναι “Πώς να διώξω μια σκέψη;”, αλλά “Πώς να κατανοήσω και να μετασχηματίσω το συναίσθημα που αφήνει πίσω της;”

Αποδοχή: Το Πρώτο Βήμα για την Αλλαγή

Συχνά, όταν νιώθουμε δυσάρεστα συναισθήματα, η πρώτη μας αντίδραση είναι να τα αγνοήσουμε ή να τα πολεμήσουμε. Όμως, το παράδοξο είναι ότι η αντίσταση τα κάνει να δυναμώνουν. Αντί να αρνούμαστε αυτό που νιώθουμε, μπορούμε να το παρατηρήσουμε με περιέργεια:

• Τι αισθάνομαι αυτή τη στιγμή;

• Πού το νιώθω στο σώμα μου;

• Μπορώ να του επιτρέψω να υπάρχει, χωρίς να το απορρίψω ή να το διογκώσω;

Η αποδοχή δεν σημαίνει ότι συμβιβαζόμαστε με τον πόνο. Σημαίνει ότι τον βλέπουμε καθαρά, ώστε να μπορέσουμε να τον μετασχηματίσουμε. Όταν σταματήσουμε να φοβόμαστε τα δύσκολα συναισθήματα, τότε αρχίζουν να χάνουν τη δύναμή τους πάνω μας.

Ο Μετασχηματισμός: Από τη Σκέψη στο Βίωμα

Αφού αποδεχτούμε το συναίσθημα, έρχεται η στιγμή να το μετασχηματίσουμε. Δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τις σκέψεις που εμφανίζονται, αλλά μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που τις βιώνουμε.

• Μια σκέψη φόβου μπορεί να μετατραπεί σε μια υπενθύμιση να εμπιστευτούμε τη ζωή.

• Μια σκέψη απογοήτευσης μπορεί να μας δείξει ότι έχουμε ανάγκη για περισσότερη αυτοσυμπόνια.

• Μια σκέψη άγχους μπορεί να γίνει μια αφορμή να πάρουμε μια βαθιά, αργή αναπνοή και να επιστρέψουμε στο παρόν.

Όπως στην πρακτική της γιόγκα, έτσι και στον νου, δεν πρόκειται για το να «απαλλαγούμε» από κάτι, αλλά να μάθουμε να κινούμαστε μαζί του, να βρίσκουμε ισορροπία μέσα στην κίνηση.

Η Σχέση μας με τις Σκέψεις: Ένας Δρόμος Ελευθερίας

Όταν σταματήσουμε να παίρνουμε τις σκέψεις μας τόσο προσωπικά, όταν καταλάβουμε ότι δεν είναι αυτές που ζουν αλλά τα συναισθήματα που αφήνουν πίσω τους, τότε αρχίζουμε να αποκτούμε ελευθερία. Δεν είμαστε οι σκέψεις μας. Δεν είμαστε καν τα συναισθήματά μας. Είμαστε η επίγνωση που παρατηρεί, η συνείδηση που μπορεί να επιλέξει.

Και τότε, μπορούμε να σταθούμε στην ηρεμία που υπάρχει κάτω από τη θύελλα του νου—εκεί που ο εαυτός μας είναι ήδη πλήρης, ήδη ελεύθερος.

Previous
Previous

Είσαι το φάρμακο

Next
Next

Η Ζωντανή Νοημοσύνη του Σώματος