Koshas - Part 1-

 

Κάποια στιγμή ο άνθρωπος άρχισε να κοιτά βαθύτερα τον εαυτό του, άρχισε να αμφισβητεί και να νιώθει ότι υπάρχει κάτι περισσοτερο από το σώμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Κι αυτό ήταν το πρώτο βήμα προς την εξέλιξη μαζί με την ανησυχία και την ανάγκη να μάθει τον εαυτό του λίγο καλύτερα.

Κι επειδή ήταν πολύ δύσκολο να δοθεί μια απάντηση στην ερώτηση : Ποιος είμαι ή τι κάνω εδώ, στράφηκε προς τα έξω με αποτέλεσμα ίσως τελικά να χάσει αντί να βρεί τον εαυτό του.

Ταυτιζόμαστε απόλυτα με το σώμα και το μυαλό μας, με τους κοινωνικούς ρόλους που φέρουμε, τις προσωπικές ιστορίες που αφηγούμαστε, τόσο πολύ που γινόμαστε αυτές. Κάπου όμως βαθιά μέσα μας ξέρουμε ότι δεν είμαστε αυτό, και ξεκινά μια εσωτερική διαμάχη, μια αίσθηση διχασμού. Ποιος είμαι τελικά;

Πολλοί ερχόμαστε στην γιόγκα για να «νιώσουμε καλύτερα» είτε αφορά μια σωματική ή συναισθηματική κατάσταση την οποία μπορεί να βιώνουμε, είτε μια γενική αδιαφορία που δεν μας επιτρέπει να νιώσουμε τίποτα. Και με το έναν ή άλλο τρόπο γνωρίζουμε ότι μέσα από την πρακτική θα μας δοθεί μια απάντηση ή ο δρόμος, το μονοπάτι που πρέπει να διασχίσουμε για να βρούμε την απάντηση.

Και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει κάτι πολύ πιο βαθύ από τις θέσεις στις οποίες μπαίνει το σώμα, είμαστε εκεί, αναπνέουμε, παρατήρουμε και ανακαλύπτουμε τα διάφορα στρώματα που καλύπτουν τον αληθινό μας εαυτό.

Αυτη η διαδρομή προς την ουσία μας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Ο Sri. Ramana Maharishi μιλά για τον διαλογισμό Vichara, την αυτοδιερεύνηση, τη συνεχή προσοχή στην εσωτερική επίγνωση του «εγώ» ή «είμαι». Ένας αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος το άτομο να ανακαλύψει, να διερευνήσει.

Και θέτοντας στον εαυτό του την ερώτηση “είμαι αυτό;” ξεκινά ο αποκλεισμός του τι δεν είμαι…

Δεν είμαι οι σκέψεις μου, δεν είμαι το σώμα μου, δεν είμαι το όνομα μου, δεν είμαι το επάγγελμα μου και ούτω κάθε εξής μέχρι να φτάσουμε σε αυτό που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας.

Κάπως έτσι γίνεται και στην καθημερινή μας πρακτική. Γι’αυτό ξοδεύουμε τόσο χρόνο να παρατηρούμε τον εαυτό μας.

Πώς είναι το σώμα μου σήμερα;

Τι συναίσθημα έχω αυτή την στιγμή;

Ποια είναι η ποιότητα των σκέψεων μου;

Αναγνωρίζοντας λοιπόν τα διάφορα περιβλήματα και καλούπια που μας περιβάλλουν και μας εμποδίζουν να δούμε την πραγματικότητα, ξεκινάμε μια διαδικασία καθαρισμού, θα έλεγε κανείς, των διαφόρων στρωμάτων, ξεκινώντας από το φυσικό σώμα και τρυπώνοντας στα πιο λεπτά. Αυτά τα διαφορετικά σώματα την γιόγκα ονομάζονται Koshas και είναι πέντε.

Έτσι λοιπόν θα έλεγε κανείς ότι η γιόγκα είναι μια πρακτική κάθαρσης από στρώμα σε στρώμα.

Μέσω της πρακτικής āsana, βελτιστοποιούμε την επίγνωσή μας για το σώμα, και αρχίζουμε να ακούμε τα μηνύματα που μας στέλνει, σχετικά με τη συνολική κατάσταση της υγείας μας. Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας, που ξεκινα μέσα από τα στρώματα της ύπαρξής μας – που ίσως δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν.

Αν η επιθυμία μας για απελευθέρωση είναι έντονη, τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αφήσουμε τα Kosha μας να μεταμορφώθουν από την δίκη μας φωτιά, την φωτιά της συνείδησης.

Η φωτιά πέρα από την ιδιότητα της καύσης και του μετασχηματισμού έχει και την ιδιότητα της δράσης, της πειθαρχίας, εμπιστοσύνης, της μη προσκόλλησης.

Τα 5 Koshas και ολόκληρη η πρακτική της γιόγκα χρησιμεύουν ουσιαστικά για να υποδεικνύουν το δρόμο ως έναν χορό εξέτασης, γνώσης και εμπειρίας των πιο πυκνών τμημάτων της ύπαρξής μας στα πιο λεπτά, και τελικά διαλύονται στη βιωματική γνώση της Ενότητας.

 
Previous
Previous

Annamaya Kosha

Next
Next

Ανοίγω στη ζωή